Results 1 to 4 of 4

Thread: HORRIBLE ping...

  1. #1

    Array
    Status
    Offline
    Join Date
    03-26-2011
    Posts
    409
    Location

    Portland, OR
    Vehicle

    1986 Dodge Power Ram 50
    Engine

    G54B

    HORRIBLE ping...

    Not sure what the deal is, just got my beast out for its first long run this week. 100 miles of Interstate. After about 90 minutes of driving I started to get some crazy bad ping. This afternoon I fired it back up and it was still pinging cold. Not sure wth is going on. Running 9 degrees BTDC, plugs are clean and gapped. Not happy with the mixture after the head has gone through its break-in?

    Thinking about throwing a tank of Premium in it just to see, only things I can think of are mixture and octane. My wallet is already crying at the prospect.

  2. #2



    Array
    Status
    Offline
    Join Date
    03-20-2011
    Posts
    4,112
    Location

    Pittsburgh, PA
    Vehicle

    1980 Dodge D-50
    Engine

    G54B
    Try adding some sta-bil marine ethanol treatment to the gas - 1 oz per 10 gallons. It negates the effects of the crap ethanol gas they sell now and will up your gas milage as well. I have been running it in all of my vehicles; my 92 prelude quieted down once I started using it and gained 2-3 mpg. Available at any part store chain - its the blue green one. Also good for any boat, cycle, atv etc that may sit for a time between uses - gas good for 1 year
    Pennyman1
    The best Dodge that Dodge never made
    Living the D-50 lifestyle since 1980

  3. #3

    Array
    Status
    Offline
    Join Date
    03-26-2011
    Posts
    409
    Location

    Portland, OR
    Vehicle

    1986 Dodge Power Ram 50
    Engine

    G54B
    Will give it a try. She's not tuned as well as I'd like, but this is still well beyond the norm.

    Will let you know how it works.

  4. #4

    Array
    Status
    Offline
    Join Date
    03-26-2011
    Posts
    409
    Location

    Portland, OR
    Vehicle

    1986 Dodge Power Ram 50
    Engine

    G54B
    Threw in half a tank of premium just to see on octane. Did help a bit, but not enough. Will try the sta-bil tomorrow.

    Think I have a buggered rocker, too. Keep getting an intermittent lash adjuster sticking. Makes the engine roar like hell from the valve not doing its thing. Need to get off my ass and get the rollers... Just hope it ain't a burnt valve.

Tags for this Thread

Bookmarks

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •